pondělí 30. dubna 2007

Unikátní Mindstorms projekt: Autofabrik

Autofabrik je vysoce pokročilý a nevýdaný projekt, jehož základ tvoří stavebnice (přesněji několik stavebnic) Lego Mindstorms.

Jde o automatizovanou továrnu na autíčka. Na její výrobu bylo údajně použito deset RCX inteligentních kostek, patnáct motorů a 15 000 LEGO kostek. Použitý materiál má hodnotu cca 85 000,-. Vývoj a stavba továrny trvala rok a půl.

úterý 10. dubna 2007

Mindstorms NXT staví domino

Jako malému se mi vždy líbily záběry tisíců padajících kostek domina, jenž díky první shozené kostce rozpoutaly nevídanou show. Tu padaly v několika řadách najednou, jinde zase vytvořily obrazec či shazovaly kostky ve všech možných směrech.

Pocit starosti ve mě ale vyvolávala myšlenka na to, že stavitelé udělají chybu a celý domino efekt nastartují dříve, než by si přáli. Představoval jsem si, jak jim stéká pot po čele a roztřesenými rukami navazují další a další kostkou. S nemalou porcí nadsázky by se dalo říct, že dnes stačí šikovně sestavit a naprogramovat jednu dětskou stavebnici.

LEGO Mindstorms NXT, přestavený do podoby pokladače kostek domina, působí trochu neohrabaně. Člověk si ale stejně říká, co to zas jednou někoho nenapadlo za zábavnou podivnost.